Review: Banggood Cherry MX O-rings

Door melek-taus op vrijdag 6 november 2015 16:14 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 6.767

Review: Banggood Cherry MX O-rings

Inleiding
Specificaties
Verpakking
Uiterlijk
Gebruik
Conclusie

================================================================================

Inleiding:

Sinds enige tijd maak ik gebruik van een mechanisch toetsenbord genaamd de Roccat Ryos TKL Pro. Het betreft hier een mechanisch toetsenbord met Cherry MX brown switches. De MX Brown switches zouden vrijwel geluidloos werken echter tijdens het typen van een review komt mijn vrouw weleens aankloppen of het wat rustiger kan. Tijdens het gamen heeft ze hier verder geen last van alleen als ik uitgebreid en snel loop te typen is dit goed hoorbaar. Het is niet zo dat de switches lawaai maken maar op het moment dat de toets geheel is ingedrukt raakt deze de switch en plastic op plastic kan aardig wat geluid maken wat dus resulteert in een aardig tik. Dit fenomeen wordt ook bottoming out genoemd. De binnenkant van de toets raakt de switch en als je aardig snel typt dan druk je ook wat harder en sneller op de toets waardoor dit wat meer lawaai maakt dan als je aan het gamen bent,

Nu las ik op een Tweakers.net topic dat er zogeheten o-rings beschikbaar zijn die het geluid bij het bottoming out doen dempen. Het betreft hier kleine rubberen ringetjes die je in de binnenkant van je toets plaatst waardoor het rubberen ringetje op het moment dat de toets geheel wordt ingedrukt de switch raakt. In wezen zit het rubberen ringetje dus tussen de toets en de switch in waardoor het rubber voor een demping zorgt als de toets geheel wordt ingedrukt. Verder zou dit geen invloed hebben op de werking van de switch en ook zou je het ringetje totaal niet merken.

Toen ik veel positieve reacties hierover had gelezen begon ik toch erg benieuw te worden en ben ik een bestelling bij Banggood gaan plaatsen. Eenmaal op de website kwam ik erachter dat de o-rings aardig goedkoop waren en dat ze ook nog eens metalen WASD toetsen voor Cherry MX switches in de aanbieding hadden. Deze leken mij ook wel aardig interessant en zo heb ik een bestelling geplaatst bestaande uit 2 key-pullers, een set van 150 o-rings en metalen WASD toetsen. De key-pullers ben je natuurlijk nodig om de toetsen van de Cherry MX switches af te kunnen halen.

================================================================================

Specificaties:

Hieronder volgen de specificaties zoals deze op de website van Banggood worden vermeld.

O-Rings

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/1_2.jpg~original

http://www.banggood.com/1...ch-Keyboard-p-937511.html

Voor 2,06 euro krijg je een setje van 150 o-ringetjes welke zijn gemaakt van wit siliconen en tegen temperaturen kunnen van -150 tot 250 graden. De o-rings hebben een diameter van 8mm en de diameter van de binnenzijde is 5mm wat inhoudt dat de o-rings 1.5mm dik zijn. Het betreffen hier dus aardig kleine ringetjes die nogal goed tegen kou en warmte kan en dat voor een aardig goedkope prijs.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/2_2.jpg~original

MKC Metal Keycaps

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/3-.jpg~original

http://www.banggood.com/M...or-Cherry-MX-p-86956.html

De metalen MKC keycaps hebben een zilveren kleur en zijn gemaakt van metaal, het zijn dus geen zilver gespoten plastic keycaps. Dit zien we natuurlijk ook terug in het gewicht van 50g wat dus nogal wat is voor keycaps. Normaal gesproken kosten de vier metalen WASD toetsen 14,46 maar momenteel geeft Banggood 50% op dit setje waardoor deze al te krijgen is voor 7.22. Dit vind ik aardig goedkoop met vergelijkbare metalen keycaps.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/4_2.jpg~original

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/5_2.jpg~original

Keypuller

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/6_2.jpg~original

http://www.banggood.com/K...cal-keyboard-p-84611.html

De key-puller is gemaakt van ABS en deze is alleen bedoelt voor mechanische toetsen. Zoals vermeld is de kleur per zending verschillend. Een key-puller kost 1,43 waardoor ik besloten heb er voor de zekerheid gelijk twee te bestellen.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/7_1.jpg~original

================================================================================

Verpakking:

Over de verpakking kan ik weinig zeggen, het betreft hier een gesealde plastic zak. Banggood rekent immers niets om dit te laten verzenden dus had ik ook niet verwacht dat ik een heel pakketje binnen zou krijgen. Als dat het geval zou zijn dan zou het voor Banggood ook niet uit kunnen.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_2934.jpg~original

Nadat we het plastic zakje openen zien we dat alles apart in kleine zakjes is verpakt. De 150 o-rings zitten natuurlijk wel in 1 zakje.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_2936.jpg~original

Wat ik wel erg netjes vind is dat elke metalen toets apart is verpakt. Dit voorkomt immers beschadigingen tijdens de verzending.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_2955.jpg~original

Over de verzending kan ik dus niet klagen, het heeft me verder ook niets extra's gekost.

================================================================================

Uiterlijk:

De o-rings zijn kleiner dan ik had verwacht, uiteindelijk zal dit wel passen alleen had ik niet gedacht dat de o-ringetjes zo klein zouden zijn.
Er werd vermeld dat het witte o-ringetjes zouden zijn, maar als ik ze zo zie dan hebben ze een meer transparante kleur. Niet dat dit iets uitmaakt, je ziet de ringetjes immers niet. Al denk ik wel dat de transparante kleur ervoor zorgt dat de o-ringetjes totaal geen invloed zouden hebben op de verlichting van het toetsenbord.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3000.jpg~original

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3009.jpg~original

Zelf was ik erg nieuwsgierig naar de metalen WASD keycaps en als ik ze zo zie dan kan ik alleen zeggen dat ik deze er echt prachtig uit vind zien.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_2966.jpg~original

De keycaps glimmen erg mooi en zullen dus voor een mooi aanzicht op mijn toetsenbord zorgen.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_2968.jpg~original

Het zijn gelukkig geen platte toetsen en zijn dus voorzien van een ronding voor de vingers.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_2972.jpg~original

De WASD letters zijn niet in het midden van de toets geplaatst maar in het klein links boven op de toets gedrukt. Persoonlijk vind ik dit een stuk mooier ogen, een grote letter op het midden van de metalen keycap zou ik persoonlijk niet mooi hebben gevonden.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_2980.jpg~original

Als we de binnenkant van de keycap bekijken zien we het bekende Cherry MX kruisje, de toets zal naar alles waarschijnlijkheid zonder problemen passen. Verder zien we ook geen oneffenheden en ziet alles er goed afgewerkt uit. Ik vind de toetsen er toch echt heel gelikt uitzien.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_2996.jpg~original

De key-pullers die ik binnen heb gekregen zijn rood van kleur. Deze zullen dus mooi opvallen in mijn computer toolbox.
Het betreft een vrij simpel concept, een ring voor je vinger met twee haken eraan welke zich om te toen zullen klemmen.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_2954.jpg~original

De key-pullers zien er verder goed afgewerkt uit en bevatten ook geen oneffenheden.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3035.jpg~original

================================================================================

Gebruik:

Om de o-rings te kunnen plaatsen moeten we natuurlijk eerst middels de key-puller de toetsen loshalen. De key-puller druk je op een toets tot je een klik hoort en dan trek je deze voorzichtig los. Je kan dit ook doen door een beetje aan de key-puller te wrikken.
Dit is net zo simpel als dat ik het vermeld. Let er wel op dat je niet met teveel geweld aan de key-puller trekt, je zou immers de switch ook kunnen beschadigen.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3639.jpg~original

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3641.jpg~original

Het rubberen o-ringetje plaatsen we aan de binnenzijde van de keycap. Als je vrij dikke vingers hebt kan dit een probleem worden aangezien je niet veel ruimte aan de binnenkant van de toets hebt. Doorgaans is het echter erg simpel om het rubbertje om de bevestiging in de keycap te plaatsen. Zou je hier toch problemen mee hebben adviseer ik je om een pincet of dergelijke te gebruiken.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3685.jpg~original

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3686.jpg~original

De metalen keycaps kan je net zo makkelijk als normale keycaps voorzien van o-ringetjes.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3703.jpg~original

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3709.jpg~original

Door het gewicht van de metalen keycaps heb ik besloten deze te voorzien van twee rubberen ringetjes. Dit zodat ik er zeker van ben dat ook deze niet zoveel lawaai zullen maken. Ik ga er namelijk van uit dat des te zwaarder de keycap des te meer lawaai deze zal maken zelfs met een o-ringetje.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3715.jpg~original

De keycap met rubberen ring drukken we nu weer op de switch. Ook dit gaat net zo simpel als dat ik het hier vermeld. De metalen keycaps passen zonder problemen op het Cherry MX kruisje, ze zijn er immers ook voor gemaakt.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3720.jpg~original

Zo met metalen keycaps vind ik het toetsenbord er nog geweldiger uitzien als voorheen. Het enige wat ik dan weer jammer vind is dat de letters op de metalen keycaps niet verlicht zijn, maar dit is logisch.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3739.jpg~original

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3748.jpg~original

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3724.jpg~original

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3733.jpg~original

De vorm van de metalen keycaps sluiten ook erg mooi aan op de rest van het toetsenbord. Deze passen naar mijn mening erg goed bij de rest van het toetsenbord.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3753.jpg~original

Nu maar eens vergelijken of we inderdaad zoveel verschil merken tussen het gebruik van de Roccat Ryos TKL Pro met en zonder o-ringetjes.
Allereerst een video waarin ik een toets indruk zonder o-ringetje en een toets indruk met o-ringetje. Zoals je kan horen is er een duidelijk verschil in de bottoming out.Laten we nu eens luisteren naar het verschil tussen de metalen en normale keycaps, door het verschil in gewicht en materiaal verwacht ik namelijk dat de metalen keycaps toch een stuk meer geluid maken.
In eerste instantie heb ik beide soorten keycaps voorzien van een enkele o-ring en hierbij maakt de metalen keycap duidelijk een heel stuk meer lawaai dan de standaard plastic keycaps.Omdat het niet eerlijk is om de metalen keycaps te vergelijken met de plastic keycaps, aangezien metaal zwaarder en harder is wil ik dit rechttrekken. Dit doe ik door de metalen keycaps te voorzien van een dubbele o-ring terwijl ik de normale gebruik met een enkele. Op deze wijze wordt het geluid van de metalen keycaps toch iets meer gedempt waardoor deze niet veel boven de normale keycaps uit komen.


Tussen de metalen keycaps met een enkele en dubbele o-ring is het verschil ook duidelijk te horen. De metalen keycaps zal ik dus ook blijven gebruiken met een dubbele o-ring.


Nu nog een filmpje waarbij de verschillen duidelijk te horen zijn. Hierin druk ik verschillende toetsen in waarvan een die niet is voorzien van een o-ring, een die wel is voorzien van een o-ring, een metalen die is voorzien van een enkele o-ring en een metalen die is voorzien van twee o-ringetjes.


Al met al kan ik alleen zeggen dat de o-ringetjes goed hun werk doen, Het geluid van het bottoming out wordt goed gedempt. Dit terwijl de 1.5mm o-ringetjes toch erg dun zijn aangezien de meeste o-ringen al gouw 2mm zijn. Persoonlijk vind ik 1 o-ring genoeg en ondervind helemaal geen last hiervan tijdens het typen. Je verneemt niet dat er een o-ring aanwezig is, behalve aan het geluid dan.

De metalen keycaps maken zoals verwacht meer geluid dan de standaard plastic keycaps. Maar daarentegen zien deze er toch echt geweldig uit. De metalen keycaps blijf ik gebruiken met een dubbele o-ring ongeacht dat deze nu wel een stukje hoger uitsteken dan de keycaps die voorzien zijn van een enkele o-ring. Tijdens het typen heb ik hier verder geen last van en heb ik het idee dat ik de verhoogde toetsen makkelijker kan benaderen/ vinden tijdens het gamen. Toch wel erg handig om bepaalde toetsen te voorzien van dubbele o-rings.
Het prettige aan de metalen keycaps is toch wel het metaal zelf. Je verneemt duidelijk dat je een metalen toets aanraakt, deze is door het metaal een stuk kouder maar ook een stuk gladder. Wat ik er wel bij moet zeggen dat na enkele uren gamen de metalen keycaps anders beginnen aan te voelen, alsof je lichtelijk zweet erop voelt. Niet dat dit daadwerkelijk gebeurt, maar ik denk door het koude metaal en de warmte van je vingers het voelt alsof de toetsten vochtig beginnen te worden. Dit is verder niet onprettig of nadelig, maar je voelt het wel duidelijk.

Een mooi toetsenbord heeft zo zijn prijs en nogmaals wil ik zeggen dat ik het toetsenbord er zo toch echt gaaf uit vind zien.

http://i683.photobucket.com/albums/vv200/melek-taus/SAM_3746.jpg~original

Ook mijn vrouw die er toch wel last van had als ik een review aan het schrijven was zei gelijk dat ze dit toch een heel stuk prettiger vond. Zij blij ik blij.

================================================================================

Conclusie:

Voor een paar centen kan je naar mijn idee een mechanische toetsenbord toch echt voorzien van een kleine verbetering. Bij voorbaat weet je al dat mechanische toetsenborden meer geluid maken dan de standaard toetsenborden. Wel zit er natuurlijk veel verschil in het gebruikte mechanische, maar er zal altijd een duidelijk goed hoorbaar geluid vanaf komen. Middels o-ringetjes kan je dit dus indien noodzakelijk of gewenst een beetje dempen.

Zelf heb ik persoonlijk geen last van het geluid, maar ik kan begrijpen dan anderen om me heen zich er aan gaan ergeren. Vooral op LAN parties zou ik het zelf ook een ergernis vinden als iedereen om me heen flink op de toetsen loopt te rammen.

Ik vind het dus echt een verbetering en sinds kort zie ik ook steeds meer fabrikanten mechanische toetsenborden leveren met o-ringetjes erbij. Dit is dus duidelijk een uitkomst voor gebruikers die het geluid toch nog te luid vinden.

Volgende: Terug van weggeweest? Mijn nieuwe PBT keycaps.. 06-'18 Terug van weggeweest? Mijn nieuwe PBT keycaps..
Volgende: Hallo blog lezers, 01-'15 Hallo blog lezers,

Reacties


Door Tweakers user rubeuhh, vrijdag 6 november 2015 18:13

Mooi geschreven! Heb zelf ook mijn toetsenbord voorzien van deze o-ringen maar vind het jammer genoeg niet meer zo fijn typen als zonder.

Door Tweakers user JoWannes, vrijdag 6 november 2015 19:36

Ik had hier nog niet van gehoord. Mijn Corsair K60 (Cherry MX Red) maakt niet zoveel herrie, maar het valt wel te proberen, als 't verder niet stoort. Voor 't geld moeten we 't niet laten.

Door Tweakers user Motrax, zaterdag 7 november 2015 15:48

Hartelijk dank voor de review. En eeuwig dank van mijn collega's die mijn geklepper moeten aanhoren _/-\o_

Door Tweakers user melek-taus, zaterdag 7 november 2015 17:08

Bedankt voor de reacties. En kan begrijpen dat je collega's blij worden haha, geen dank natuurlijk. Moet er niet aan denken dat er eentje met blue's of reds naast me zit zonder ringetjes. Gelukkig alleen ouderwetse goedkope toetsenborden op werk.

Door Tweakers user EmptyNull, dinsdag 10 november 2015 11:24

Erg handig als de bottoming out erg veel lawaai maakt. De filmpjes maken de review wel af, je kan het verschil goed horen.
TOP! en ook hier besteld.....

Door Tweakers user melek-taus, dinsdag 10 november 2015 14:47

EmptyNull schreef op dinsdag 10 november 2015 @ 11:24:
Erg handig als de bottoming out erg veel lawaai maakt. De filmpjes maken de review wel af, je kan het verschil goed horen.
TOP! en ook hier besteld.....
Veel plezier ervan. hopelijk geniet jouw wederhelft ook van de stilte zoals de mijne doet.

Door Tweakers user Silent7, woensdag 11 november 2015 23:38

Nu had ik deze blog gelijk na plaatsing al gelezen maar kom net de twee onderstaande setjes tegen.
En ik vind dat je in ieder geval setje 1 moet gaan gebruiken.

WASD keys metaal
pijltjes

Door Tweakers user melek-taus, donderdag 12 november 2015 00:04

Silent7 schreef op woensdag 11 november 2015 @ 23:38:
Nu had ik deze blog gelijk na plaatsing al gelezen maar kom net de twee onderstaande setjes tegen.
En ik vind dat je in ieder geval setje 1 moet gaan gebruiken.

WASD keys metaal
pijltjes
Holy #$%^# die zien er vetjes uit. Toch maar eens nadenken of ik nog een bestelling plaats.

Door Tweakers user Silent7, vrijdag 13 november 2015 17:05

Aliexpress is ook een geweldig platform.
Mocht er eens iets niet goed of niet aankomen krijg je zonder problemen geld terug of nieuwe producten. Ik bestel niet meer bij andere Chinashops.


En inderdaad erg vet, wij gebruiken allemaal notebooks maar ik kreeg gewoon de kriebels toch een tobo setje aan te schaffen.

Door Tweakers user EmptyNull, donderdag 26 november 2015 13:16

Nou ringejtes zijn eindelijk binnen en bedankt hiervoor, het scheelt inderdaad. Het geluid van mijn bordje is eindelijk niet meer zo hard. Kan nu weer lekker rammen.

Door Tweakers user Motrax, dinsdag 1 december 2015 19:25

Ook binnen inderdaad. Duurde even, maar he... € 2,12 moet je niet voor zeuren. Toetsenbord tikt wel iets anders, minder diep nu dus. En iets minder geluid. Hoewel de spatie nog vrij luid klinkt, ondanks de ringetjes.

Door Tweakers user tigri, donderdag 3 maart 2016 15:04

Leuke review, maar ik zou er niet op vertrouwen dat deze o-ringen het juiste profiel hebben om het geluid optimaal te verminderen aangezien ze niet speciaal ontwikkeld worden voor mechanische toetsenborden. Vaak worden deze gebruikt voor allerlei keuken apparatuur. Het is daarbij niet belangrijk of deze nu 40A, 50A, 55A of 60A zijn.

Mijn Cherry Mx O-ring Dempers voor mechanisch toetsenborden zijn gemaakt van EPDM rubber . Ze zijn vergelijkbaar met de Rode O-ringen van WASD. Bij al mijn o-ring dempers wordt er 40A aangegeven op een digitale durometer

Cherry Mx O-rings (125 stuks - Zwart - 40A)
Ronde 1: http://tigri.bigcartel.co...herry-mx-switch-keyboards

Verzendkosten NL : € 0,73 ( Ook als je meer dan 1 besteld te zullen hebben)

[Reactie gewijzigd op donderdag 3 maart 2016 15:24]


Door Tweakers user melek-taus, donderdag 3 maart 2016 16:20

tigri schreef op donderdag 03 maart 2016 @ 15:04:
Cherry Mx O-rings (125 stuks - Zwart - 40A)
Ronde 1: http://tigri.bigcartel.co...herry-mx-switch-keyboards

Verzendkosten NL : € 0,73 ( Ook als je meer dan 1 besteld te zullen hebben)
Zien er erg goed uit en ook niet erg prijzig. Ik heb inmiddels een nieuw mechanisch toetsenbord met Cerry Red switches maar misschien is dit wel een idee......

Door Tweakers user tigri, donderdag 3 maart 2016 19:22

Zijn inderdaad niet prijzig vergeleken met die van WASD, maar voor sommige mensen weer wel als je ze vergelijkt met die van banggood.

Samples kunnen al besteld worden vanaf € 0,25 excl verzendkosten.
- 10 o-ringen : 5 x 40A Zwart O-ring en 5 x 50A Witte O-Ring

Link: http://tigri.bigcartel.com/product/sample-pack-o-rings

Als je 1 zakje zwarte Cherry Mx Rubbere O-Ringen koopt krijg je er ook 6x gratis 50A silicone O-ringen toegestuurd.

Ben bereid *gratis zakje o-ringen te sturen voor de mensen die een review zouden willen schrijven. Alleen de verzendkosten zouden moeten worden betaald.

Voor bankoverschrijving stuur een berichtje via http://tigri.bigcartel.com/contact

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 maart 2016 03:03]


Door Tweakers user tigri, donderdag 3 maart 2016 20:16

rubeuhh schreef op vrijdag 06 november 2015 @ 18:13:
Mooi geschreven! Heb zelf ook mijn toetsenbord voorzien van deze o-ringen maar vind het jammer genoeg niet meer zo fijn typen als zonder.
Je hebt de verkeerde aangeschaft denk ik want het typen wordt juist prettiger.

zie http://tigri.bigcartel.com/faq

[Reactie gewijzigd op donderdag 3 maart 2016 20:17]


Door Tweakers user tigri, vrijdag 4 maart 2016 01:45

melek-taus schreef op donderdag 03 maart 2016 @ 16:20:
[...]


Zien er erg goed uit en ook niet erg prijzig. Ik heb inmiddels een nieuw mechanisch toetsenbord met Cerry Red switches maar misschien is dit wel een idee......
Gezien je mooie blog lijk je me een geschikte kandidaat om een review over dit product te schrijven _/-\o_

Ben bereid *gratis zakje o-ringen te sturen voor iemand die een review zou willen schrijven. Alleen de verzendkosten zouden moeten worden betaald.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 maart 2016 01:47]


Door Tweakers user melek-taus, maandag 7 maart 2016 12:55

tigri schreef op vrijdag 04 maart 2016 @ 01:45:
[...]


Gezien je mooie blog lijk je me een geschikte kandidaat om een review over dit product te schrijven _/-\o_

Ben bereid *gratis zakje o-ringen te sturen voor iemand die een review zou willen schrijven. Alleen de verzendkosten zouden moeten worden betaald.
Bedankt voor je positieve reactie op mijn review. Ik zou graag hierbij willen helpen was het niet zo dat ik momenteel sowieso nog 3 reviews heb staan waar ik nog mee moet beginnen. Als ik een review voor je zou schrijven zou ik deze pas eind april of ergens in mei klaar kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd op maandag 7 maart 2016 12:56]


Reageren is niet meer mogelijk